Science City, Egypt, by SLA Architecture

International Competition for a comprehensive master plan & architectural design of the Science City in the 6th of October City, Egypt.  The overall concept of our master plan is driven from the background philosophy (inspired by the authentic wisdom of the ancient Egyptians – “Hermetica”) and the site apprehension with a clear interpretation of the…

SCHEDULING DRIVING WORK COORDINATION for BUILDING A RESTAURANT ROOM OVER CENTRE POMPIDOU-METZ TERRACE, by ABECO

SCHEDULING DRIVING WORK COORDINATION for BUILDING A RESTAURANT ROOM (100sqm) OVER CENTRE POMPIDOU-METZ TERRACE in METZ (57 / FRANCE) – STUDIOLADA Architects (Christophe AUBERTIN & Benoît SINDT) (54 Nancy) – ABECO S.D.W.C. (54 Vandoeuvre-lès-Nancy) – 5 months works – Metalllic structure, curtain-glasses, white pcv membrane. Réopening : 29/07/2016 By ABECO

Multi-purpose sports hall, by DE ALZUA+

The project is located in the city of Mouvaux in the north of France. It takes place in a urban area in mutation with the creation of a forecourt which connects the sports hall with a theatre, a school, housing and a church. The multi-activities indoor hall is revealed by an imbrication of volumes. Each…

Dojo + fitness hall, by DE ALZUA+

Traditionally, the sitting of a dojo is guided by specific rules for its orientation. The honorary side is called Kamiza and faces the South. The teacher always seats with the Kamiza on his back. The other side is called the Shimoza and is for the learners. On the Shimoza side, the advanced learners seat on…

Community center Christian Marin I Limeil-Brévannes I passivhaus, biosourcé niveau 3, by Guillaume Ramillien Architecture SARL

The Christian Marin Community Center is actively taking part of the new urban planning policy initiated by the city of Limeil-Brévannes : the eco-sustainable Pasteur district and the urban renovation project of the Saint-Martin district that involves around 700 housing units laid out around a big park.At the core of this process promoting our natural…

Gymnase in Saint Nazaire, FRANCE, by AGENCE CHRISTOPHE ROUSSELLE

Concours / ContestProjet lauréat / Winning projectStatut / StatusLivré / DeliveredProgramme / ProgramComplexe sportif multisportsMaître d’Ouvrage / ClientVille de Saint-Nazaire / SonadevArchitecte / ArchitectChristophe Rousselle architecteEquipe / TeamMatthieu Janmot (chef de projet) / NoariYamazoe (projet) / Berim (bureau d’étudestechniques) / Quille (structure béton) / AteliersDavid (structure métallique)Surface / Floor area2 750 m²Budget / Cost4,1 M€…

Cultural Center, Auneau, by ARCHITECTURE PATRICK MAUGER

Inspired by the nearby covered market, the project designed by the Patrick Mauger agency in Auneau takes the form of a contemporary hall. The building is set back from the street, creating an esplanade that extends the main market square. A friendly, diversified space combining cultural activities and community life has been created.   Like…

Cultural Center in Argentan, by ARCHITECTURE PATRICK MAUGER

This new hub provides a space for all the town’s cultural events. Stripped of any pretentiousness, the building defines itself as a metal-clad cultural hall. With its hangar-like appearance, the architecture withdraws, handing the space over to the cultural events taking place. The foyer with its glazed façade provides passers-by with views over the activities…

Nièvre's Departmental Archives, by ARCHITECTURE PATRICK MAUGER

The rundown building housing Nièvre’s departmental archives has undergone rehabilitation and been provided with an extension. Two new buildings are positioned in parallel with the existing rehabilitated building. The first, giving onto the street, is slightly stepped back to create an esplanade marking the public nature of this institution. The façades are formed from screen-printed…

Media Library in Garenne-Colombes, by RICHARD ET SCHOELLER

In this cultural project located in Garenne-Colombes, we continue to make and think that the light and measurement are the 2 convergent components to create space. The lines of the sun create a variation which transforms the concrete, crystallizing it of the solid state towards a luminous halation. Only the apparent neutrality of this material can produce…

Cultural Center in Sedan, by RICHARD ET SCHOELLER

The cultural center occupies a privileged site in the center of the northern French town of Sedan along the banks of the Meuse River. Attched to the central space of the theater, four suspended parallelepipedic volumes frame the landscape. All in glass, some announcing their purpose via vertical letters in concrete, it is easy to…