CULTURAL-AND-LEISURE-CENTRE-quotle-25-de-la-Valléequot-Chaville-92

CULTURAL AND LEISURE CENTRE – “le 25 de la Vallée” Chaville 92, by LARAQUI BRINGER ARCHITECTURE

A sculptural building that integrates itself into a new city center by revealing the surrounding landscape, a source of inspiration turned towards Nature. A strategic project in terms of cultural and social impact.

In the context of the creation of the new Chaville City Center, we imagined the ECL as a sculptural work and drew inspiration from the omnipresence of the nearby forests – half of the public space being wooded. We dressed the project up with large, stylized trees, creating a lacy skin that envelops the reflective black concrete interior of the ECL. This original treatment sets the building apart, and makes it a catchy urban landmark, a point of reference in the town and region.

The cultural space is not just an inhabited sculpture, but also a place of light. The sun generously enters the colorful spaces with high ceilings. Very large bay windows offer great views on tree-lined streets and the surrounded wooded landscape, as well as onto a central patio, with plants, around which programs are organized. The patio is an additional room, a place of exchange and sharing onto which all main corridors open, and around which users gravitate.

The ECL, an attractive symbol of ambitious urban policy, welcomes the Valley’s MJC (Community Arts Centre and Youth Club), a dynamic socio-cultural institution. It will develop and improve the cultural and associative activities offered. The users – members, facilitators, and amateur and professional artists – have nearly 20 interior spaces and 5 exterior spaces at their disposal.

 

By LARAQUI BRINGER ARCHITECTURE

Visit LARAQUI BRINGER ARCHITECTURE website